kolorowe płatki śniadaniowe
Żywność

Kolorowe płatki śniadaniowe: Zdrowe czy niezdrowe?

By

Płatki śniadaniowe na zimno są łatwym, wygodnym pożywieniem.

Wiele z nich chwali się imponującymi oświadczeniami zdrowotnymi lub próbuje promować najnowszy trend żywieniowy. Ale możesz się zastanawiać, czy te płatki są tak zdrowe, jak twierdzą.

Ten artykuł szczegółowo przygląda się płatkom śniadaniowym i ich wpływowi na zdrowie.

Co to są płatki śniadaniowe?

Płatki śniadaniowe są wykonane z przetworzonych ziaren i często wzbogacone o witaminy i minerały. Jest powszechnie spożywany z mlekiem, jogurtem, owocami lub orzechami.

Oto jak płatki śniadaniowe są zazwyczaj produkowane:

– Przetwarzanie. Ziarna są zazwyczaj przetwarzane na drobną mąkę i gotowane.
– Mieszanie. Mąka jest następnie mieszana ze składnikami takimi jak cukier, kakao i woda.
– Ekstruzja. Wiele płatków śniadaniowych jest produkowanych w procesie ekstruzji, czyli w wysokiej temperaturze, w której maszyna nadaje im kształt.
– Suszenie. Następnie płatki są suszone.
– Formowanie. Na koniec płatki są formowane w kształty takie jak kulki, gwiazdki, pętelki lub prostokąty.

Przed suszeniem płatki śniadaniowe mogą być również nadmuchiwane, płatkowane lub rozdrabniane – lub oblewane czekoladą lub lukrem.

Obciążony cukrem i rafinowanymi węglowodanami

Cukier dodany może być jednym najgorszym składnikiem współczesnej diety.

Przyczynia się on do rozwoju kilku chorób przewlekłych, a większość ludzi spożywa go zdecydowanie za dużo.

Co ważne, większość tego cukru pochodzi z przetworzonej żywności – a płatki śniadaniowe należą do najpopularniejszych przetworzonych produktów o wysokiej zawartości cukrów dodanych.

W rzeczywistości, większość płatków śniadaniowych wymienia cukier jako drugi lub trzeci składnik.

Rozpoczęcie dnia od płatków śniadaniowych o wysokiej zawartości cukru spowoduje wzrost poziomu cukru i insuliny we krwi.

Kilka godzin później poziom cukru we krwi może się obniżyć, a organizm będzie miał ochotę na kolejny wysokowęglowodanowy posiłek lub przekąskę – potencjalnie tworząc błędne koło objadania się.

Nadmierne spożycie cukru może również zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, chorób serca i raka.

Wprowadzające w błąd oświadczenia zdrowotne

Płatki śniadaniowe są reklamowane jako zdrowe.

Płatki śniadaniowe są reklamowane jako zdrowe – na pudełkach można znaleźć informacje o tym, że są „niskotłuszczowe” i „pełnoziarniste”. Jednak ich pierwsze składniki to często rafinowane ziarna i cukier.

Mała ilość pełnych ziaren nie czyni tych produktów zdrowymi.

Badania wykazują jednak, że te oświadczenia zdrowotne są skutecznym sposobem na wprowadzenie ludzi w błąd i przekonanie ich, że te produkty są zdrowsze.

Często wprowadzane na rynek dla dzieci

Producenci żywności kierują swoją ofertę specjalnie do dzieci.

Firmy wykorzystują jaskrawe kolory, postaci z kreskówek i figurki, aby przyciągnąć uwagę dzieci.

Nie dziwi więc fakt, że dzieci kojarzą płatki śniadaniowe z rozrywką i zabawą.

Ma to również wpływ na preferencje smakowe. Badania pokazują, że niektóre dzieci wolą smak żywności, której opakowanie ozdobione jest popularnymi postaciami z kreskówek.

Narażenie na marketing żywności jest nawet uważane za czynnik ryzyka otyłości dziecięcej i innych chorób dietozależnych.

Te same produkty często mają również mylące oświadczenia zdrowotne.

Podczas gdy kolory i kreskówki sprawiają, że produkty są bardziej atrakcyjne dla dzieci, oświadczenia zdrowotne sprawiają, że rodzice czują się lepiej kupując takie produkty dla swoich pociech.

Wybieranie zdrowszych typów

dziecko jedzące płatki - Wybieranie zdrowszych typów śniadań

Jeśli zdecydujesz się jeść płatki na śniadanie, oto kilka wskazówek, które pomogą Ci wybrać zdrowszą opcję.

Ogranicz cukier

Staraj się wybierać płatki śniadaniowe o zawartości poniżej 5 gramów cukru na porcję. Przeczytaj etykietę żywności, aby dowiedzieć się, ile cukru zawiera dany produkt.

Dąż do uzyskania wysokiej zawartości błonnika

Płatki śniadaniowe, które zawierają co najmniej 3 gramy błonnika na porcję są optymalne. Spożywanie wystarczającej ilości błonnika może przynieść liczne korzyści zdrowotne.

Zwróć uwagę na porcje

Płatki śniadaniowe są zwykle chrupiące i smaczne, a spożycie dużej ilości kalorii może być bardzo łatwe. Spróbuj zmierzyć, ile jesz, korzystając z informacji o wielkości porcji na opakowaniu.

Przeczytaj listę składników

Ignoruj oświadczenia zdrowotne z przodu pudełka, upewniając się, że sprawdzasz listę składników. Pierwsze dwa lub trzy składniki są najważniejsze, ponieważ stanowią większość płatków.

Jednak producenci żywności mogą stosować sztuczki, aby ukryć ilość cukru w swoich produktach.

Jeśli cukier jest wymieniony kilka razy pod różnymi nazwami – nawet jeśli nie ma go na pierwszych miejscach – produkt ma prawdopodobnie bardzo wysoką zawartość cukru.

Wybieraj nieprzetworzone śniadania

Jeśli rano jesteś głodny, powinieneś zjeść śniadanie. Najlepiej jednak wybierać całe, jednoskładnikowe potrawy.

Oto kilka świetnych wyborów:

– płatki owsiane z rodzynkami i orzechami
– jogurt grecki z orzechami i plasterkami owoców
– Jajecznica z warzywami

Całe jajka to doskonały wybór na śniadanie, ponieważ zawierają dużo białka, zdrowych tłuszczów i składników odżywczych. Co więcej, zapewniają sytość przez długi czas i mogą nawet przyspieszyć utratę wagi.

Jedno z badań przeprowadzonych na nastoletnich dziewczętach wykazało, że wysokobiałkowe śniadanie złożone z jajek i chudej wołowiny zwiększa uczucie sytości. Zmniejszyło również łaknienie i podjadanie późno w nocy.

Inne badania zauważają, że zastąpienie śniadania opartego na ziarnach jajkami może pomóc Ci poczuć się pełniejszym przez następne 36 godzin – i stracić do 65% więcej wagi.

Podsumowanie

Płatki śniadaniowe są wysoko przetworzone, często zawierają dodatek cukru i rafinowanych węglowodanów. Na ich opakowaniach regularnie znajdują się wprowadzające w błąd oświadczenia zdrowotne.

Jeśli jesz płatki śniadaniowe, czytaj listę składników i podchodź do oświadczeń zdrowotnych ze sceptycyzmem. Najlepsze płatki mają dużo błonnika i mało cukru.

Istnieje jednak wiele zdrowszych opcji śniadaniowych. Całe, jednoskładnikowe pokarmy – takie jak owsianka czy jajka – to świetny wybór.

Przygotowanie zdrowego śniadania z pełnowartościowych produktów jest nie tylko proste, ale też rozpoczyna dzień z dużą ilością wartości odżywczych.

You may also like